top of page
חיפוש

השמנה: לא רק תזונה – גם גנטיקה

  • תמונת הסופר/ת: eli kfir
    eli kfir
  • 17 במאי
  • זמן קריאה 2 דקות

השמנה היא נושא מורכב ורב-גורמים. לצד תזונה ואורח חיים, קיימים גם מרכיבים גנטיים בעלי השפעה מכרעת על הנטייה לעלייה במשקל. מחקרים בתחום הגנטיקה של ההשמנה מראים כי גנים מסוימים עשויים להגביר את הסיכון להשמנה ולמחלות מטבוליות נלוות.במרכזו של הפוסט הזה עומדים שלושת הגנים המרכזיים הקשורים להשמנה: MC4R, FABP4 ו- FTO.  איך הם פועלים? האם מדובר בגורל שנחרץ מראש?


נעים להכיר MC4R, FTO , FABP4


MC4R (Melanocortin 4 Receptor)

הוא רצפטור המצוי במוח ומשתייך למשפחת הרצפטורים המצומדים לחלבון .G הוא פועל בעיקר בהיפותלמוס ומווסת את תחושת הרעב והשובע באמצעות העברת אותות להפחתת רעב.מוטציות ב-MC4R הן אחת הסיבות הגנטיות הנפוצות ביותר להשמנה מונוגנית, ונמצאות בכ-1-6% מהסובלים מהשמנה חמורה בילדות. נשאי מוטציות אלו נוטים לצרוך כמויות מזון גדולות יותר ולהראות עלייה במשקל כבר מגיל צעיר.


FTO (Fat Mass and Obesity-Associated Protein)

הוא אנזים המעורב בהפעלה של גנים שונים ונחשב לגורם סיכון גנטי משמעותי להשמנה. השפעתו מתבטאת בעיקר בעלייה במשקל ובמסת השומן, הן בילדות והן בבגרות.נשאים נוטים לצרוך כמויות גדולות יותר של מזון ולהיות בעלי תחושת שובע מופחתת.


FABP4 (Fatty Acid Binding Protein 4)

המכונה גם aP2, הוא חלבון הקושר חומצות שומן בתאי שומן (אדיפוציטים). הוא משתתף בתהליכי אגירת השומן ומקושר לתנגודת לאינסולין ולהתפתחות מחלות מטבוליות.

רמות מוגברות של FABP4 נמצאו קשורות לסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 ולמחלות קרדיווסקולריות. נשאי וריאנטים מסוימים עשויים להציג רמות גבוהות יותר של FABP4 ועלייה במסת השומן.



השפעת המוטציות על משקל הגוף


MC4R

נשאי מוטציות ב-MC4R מציגים עלייה ממוצעת של 4-5 יחידות BMI בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. מוטציות אלו מתבטאות בעלייה בצריכת המזון ובירידה בהוצאת האנרגיה.ילדים הנושאים את המוטציה נוטים להציג BMI גבוה כבר בגיל 5-10 שנים.


FTO

נשאי וריאנטים של FTO בסיכון גבוה נוטים להציג עלייה ממוצעת של 1.0-1.3 יחידות ,BMI במיוחד באוכלוסיות ממוצא אירופאי ואמריקאי. השפעת הגן בולטת בעיקר בגילאי 20-25 ונחלשת עם השנים.


FABP4

נשאי וריאנטים בסיכון גבוה ב FABP4 מציגים עלייה של 0.5-0.8 יחידותBMI , בעיקר בתזונה מערבית עשירה בשומנים וסוכרים. רמות מוגברות של FABP4 בסרום נמצאו בקורלציה עם עלייה במשקל ועם תנגודת לאינסולין.



השפעת אורח חיים בריא על נשאי הגנים

מחקרים מראים כי אורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת, פעילות גופנית סדירה ושינה מספקת עשוי להפחית את ההשפעות השליליות של המוטציות הגנטיות:


  • תזונה מאוזנת:

    דיאטות עשירות בחלבון ודלות בפחמימות נמצאו יעילות בהפחתת מסת השומן גם בקרב נשאי המוטציות. הן מגבירות את תחושת השובע ומפחיתות את צריכת הקלוריות הכוללת


  • פעילות גופנית:

    אימוני התנגדות ופעילות בעצימות בינונית-גבוהה מסייעים בשיפור הרכב הגוף ובשמירה על מסת השריר, גם ללא ירידה משמעותית במשקל.



סיכום


MC4R, FABP4 , FTO  

הם שלושה גנים מרכזיים המשפיעים על הנטייה להשמנה ולמחלות מטבוליות. עם זאת, אורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת, פעילות גופנית ושמירה על שינה איכותית עשוי למתן את השפעתם ולהפחית את הסיכון להשמנה ולמחלות נלוות.אמנם נשאי המוטציות ייאלצו להתאמץ יותר כדי לשמור על משקל תקין, אך חשוב לזכור שהשפעת הגנטיקה אינה גזירת גורל – אפשר ורצוי להשפיע על המצב באמצעות בחירות יומיומיות נכונות.ולכן, בהקשר לפוסט הקודם שלי, מומלץ לחשוב היטב על קיצורי דרך כגון ניתוחים או טיפולים תרופתיים שעלולים לספק פתרון מהיר לטווח הקצר, אך להשאיר השפעות שליליות בטווח הארוך.





 
 
 

Comments


bottom of page